La Kelitxi reclamava una recepta importada de la visita que vam fer a Marràqueix pel meu aniversari, doncs aquí la teniu!
Bé, he de dir que he fet una mica de trampa perquè, encara que al Marroc també es mengi, la baclaua és originària de la zona de Grècia i Turquia. El que passa és que jo volia fer baclaua i uns dolços típicament marroquins que es diuen "banyes de gasela", però a mig picar les ametlles per fer les banyes, l'accessori de la batedora va dir prou, o sigui que no les vaig poder fer i em vaig quedar només amb la baclaua (encara sort!). La vam menjar en família diumenge passat i la vam trobar la mar de bona, tot i que potser hauria d'haver picat l'ametlla més fineta perquè no es desmuntés tant.
Per fer la baclaua he barrejat dues receptes diferents, la que ens expliquen la parella de La cuina vermella ("xúcran" i una abraçada!) i la que surt en aquest llibret de la Rachida Amhaouche que vaig comprar a Marràqueix:


Ingredients
- 175 g d’ametlles crues sense pell, escaldades
- 175 g de nous pelades
- 50 g de sucre moreno
- 1 culleradeta de canyella mòlta
- 1 cullerada d'aigua de flor de taronger .
- 50 g de mantega desfeta i una mica més per engreixar
- 11 làmines de pasta filo (cal treure-les de la nevera 3 hores abans)
- 250 g de mel
- un rajolí d'aigua
- 2-3 cullerades d'aigua de flors de taronger
Preparació
Primer preparem l'almívar: posem en un cassó la mel, un rajolí d'aigua i l'aigua de flor de taronger, i ho deixem coure una estona a foc suau, remenant bé. Quan veiem que arrenca el bull, el deixem un parell de minutets, apaguem el foc i reservem.
Tot seguit triturem els fruits secs i, en un bol, els barregem amb el sucre, la canyella i l'aigua de tarongina. Preescalfem el forn a 180 graus i folrem un motlle amb paper de forn (ens anirà molt bé per treure després la baclaua del motlle). Ara ja podem començar a muntar el pastís: comencem amb una capa de quatre làmines de pasta filo, untades una per una amb mantega, i a sobre hi posem la meitat de fruits secs procurant aconseguir una capa uniforme i plana; fem una altra capa de tres làmines de filo untades amb mantega una per una, i seguim amb la resta dels fruits secs. Acabarem amb una última capa de quatre làmines de pasta filo untades amb mantega. En acabat, tallem a quadrets la part superior de la baclaua i la posem al forn durant uns 30-40 minuts, fins que veiem que la capa superficial estigui dauradeta.
Quan traiem la baclaua del forn, i encara calenta, la ruixem amb l'almívar que hem preparat abans (pareu l'orella, fa un "crec-crec" fantàstic!). Finalment, quan s'hagi refredat, acabem de tallar la baclaua seguint els talls que hem fet anteriorment.
Som-hi, a preparar un bon te a la menta i a menjar!